Cavapoo

HISTORIK

Cavapoo är en kombination av Cavalier King Charles spaniel och Pudel. Det kan ha funnits blandraser av Cavalier King Charles spaniel och pudel länge, men mer medveten avel för att få fram den här blandrasen började i Australien i slutet på 1990-talet. Man ville korsa de utåtriktade och charmiga egenskaperna hos Cavalier King Charles spaniel med pudelns intelligens. Efterfrågan på Cavapoo har ökat på senare tid och blandrasen är väldigt populär i Sverige.

HÄLSA

Cavapoo kan drabbas av samma hälsoproblem som finns hos Cavalier King Charles spaniel och pudel. Många individer är friska och sunda men det förekommer hjärtproblem, ögonproblem och patellaluxation.
Cavapoo är ofta matglada och går lätt upp i vikt.

STORLEK & UTSEENDE

Cavapoo är en blandras och det finns ingen rasstandard. Beroende på vilken typ av pudel man använder kommer storleken att variera. Utseendet i övrigt kan också variera en hel del, några hundar ser mer ut som en spaniel medan andra ser mer ut som pudlar. Generellt väger rasen mellan 5-10 kg. De kan ha en päls som är mer eller mindre lockig i alla möjliga färger.

Källa: modernadjurforsakringar.se

Familjehund:

En Cavapoo kan fungera alldeles utmärkt i en familj som lever ett aktivt liv och gillar att hålla igång. En Cavapoo brukar trivas väldigt bra med barn och har en energinivå som passar barnfamiljer. Vill man ha en hund att mysa med och gå långa promenader med är detta en passande ras.

Med det sagt betyder det inte att man inte måste aktivera rasen mentalt. Pudeln i den tycker om att jobba och att ha en uppgift. Det är därför viktigt att en Cavapoo får använda sin nos och hjärna regelbundet för att förhindra tristess och få utlopp för sin energi.

Allergivänlig:

En Cavapoo fäller inte särskilt mycket päls, det innebär att en cavapoo är snäll mot allergiker. Där har den ärvt en av pudelns fina egenskaper. Men det finns inga hundar som är helt allergifria och hur mycket allergener de har i pälsen varierar mycket mellan olika hundar inom samma ras. Att en cavapoo inte fäller sin päls innebär att du behöver klippa den med jämna mellanrum.

Ibland får rasen tovor i pälsen, dessa kammar du oftast enkelt ut med rätt produkter.


SÅ HÄR MÄTER DU DIN CAVAPOO

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.